Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen.
‌‌Staat uw vraag er niet bij? ‌Stel deze dan aan één van onze adviseurs.
Stel uw vraag

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Leuk dat u meedoet! Nadat u zich heeft aangemeld neemt Ecorus binnen twee weken na ontvangst van de akkoordverklaring contact met u op voor het bespreken van het kabeltraject. Tijdens deze afspraak komt een installateur persoonlijk bij u langs om het kabeltraject te bespreken. Bij het bespreken van het kabeltraject houden wij zo veel mogelijk rekening met de wensen van u. Mocht u het niet eens zijn met het kabeltraject kunt u de installatie nog annuleren.

Twee weken voor de installatiedatum neemt Ecorus contact met u op voor het maken van een installatie-afspraak. De installatie duurt gemiddeld vier uur

Bespaar ik meer op mijn energierekening, dan dat ik maandelijks betaal voor zonnepanelen?

Besparing door de opwekking van zonne-energie is groter dan de bijdrage in de servicekosten. Dit betekent een netto-voordeel voor bewoners.

Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?

Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het aanleggen van het kabeltraject naar en het aansluiten op de meterkast moet de installateur binnen werken. De kabel die de stroom van de zonnepanelen naar de micro-omvormer leidt, wordt door het dak of de muur gevoerd.

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Op de Eleena zonmeter zit een display waarop u de prestaties van de installatie kunt aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de
zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continu gemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Indien het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek.

Is zonne-energie veilig?

Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid en hebben een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

Hoe worden de panelen vastgemaakt aan het dak?

De montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de panlatten bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt één doorvoer gemaakt door het dak of de muur om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die wordt uiteraard goed waterdicht gemaakt. Er hoeven geen nieuwe pannen op het dak geplaatst te worden.

Waar worden de panelen op het dak geplaatst?

In principe worden zonnepanelen zo hoog mogelijk op het dak gelegd. Daarbij wordt gekeken naar de relatie met de rest van de straat. Bij voorkeur ontstaat een gelijk, rustig beeld als meerdere huurders zonnepanelen bestellen.

Hoe wordt het aantal zonnepanelen bepaald wat past op mijn dak?

Met intelligente software meet en berekent Ecorus hoeveel zonnepanelen op uw dak passen. Er wordt rekening gehouden met dakramen, pijpjes of andere objecten op het dak.
Daarnaast wordt er gekeken naar de schaduw die eventueel op de zonnepanelen zou vallen door bijvoorbeeld bomen. Op basis van deze gegevens wordt een keuze gemaakt hoeveel panelen passen en hoe het systeem op uw dak de meeste energie gaat opwekken de komende 20 jaar.

‌In de brief leest u hoeveel zonnepanelen er op uw dak geplaatst kunnen worden. 

Wat is salderen?

Op zonnige dagen wanneer u zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energieoverschot. Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan de meterkast, wordt dit overschot automatisch terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik. Het tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd en kunt u teruglezen op de jaarafrekening.

De salderingsregeling wordt naar alle waarschijnlijkheid in 2023 omgevormd tot een nieuwe regeling (terug-leversubsidie) waarbij voor die teruggeleverde stroom een lagere vergoeding zal gelden.


Stek/Vooruitgang heeft er vertrouwen in dat u ook in de nieuwe situatie voordeel houdt. Daarom garandeert Stek/Vooruitgang dat als in de toekomst de gemiddelde financiële opbrengst per paneel lager wordt dan de vergoeding die de huurder per paneel betaalt, het verschil wordt gecompenseerd. 

Hoe het werkt:

1. Zonnepanelen
Zetten zonne-energie
om in gelijkstroom.
2. Micro-Omvormer
De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom die nodig is voor uw stopcontact.
3. Groepenkast
Verdeelt de elektriciteit naar de apparaten.
4. Monitoring
U ziet wat het systeem aan energie opwekt.
5. Apparaten
Apparaten krijgen stroom. De meter in uw meterkast houdt de opbrengst en het verbruik bij.
6. Overige stroom
Stroom die u niet gebruikt gaat naar het elektriciteitsnet. Dit wordt verrekend met uw verbruik. 

Waar komt de omvormer te hangen?

De micro-omvormers worden buiten de woning, direct bij de panelen op het dak geplaatst. Hier heeft u dus geen omkijken naar.

Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?

De zonnepanelen hebben onder normale
omstandigheden geen onderhoud of schoonmaak
nodig. Het is dan ook niet toegestaan
de zonnepanelen schoon te maken. De werking
van de panelen kunt u controleren
via de meter.

Produceren zonnepanelen of omvormers straling?

Nee, de micro-omvormers en de zonnepanelen zijn transformatorloos en produceren geen
straling.

Waarom kan Stek/Vooruitgang de zonnepanelen voordelig aanbieden?

Via Stek/Vooruitgang plaatst u zonnepanelen op uw woning, zonder dat u deze zelf moet aankopen. Doordat tegelijkertijd veel panelen kunnen worden geplaatst, kan dit tegen een
scherpe prijs.

Is mijn zonnepaneelinstallatie brandveilig?

Recent is er in de media veel te doen geweest omtrent de brandveiligheid van zonnepaneelinstallaties. Brand bij zonnepaneel-installaties komt voor wanneer er een grote overgangsweerstand ontstaat in de connectoren welke gebruikt worden om de omvormer aan de panelen te koppelen en de warmte die hierdoor opgewekt wordt niet kan ontsnappen. Dit komt voornamelijk voor bij in-dak systemen waarbij het paneelveld in het dak wordt geplaatst en er dus weinig tot geen ventilatieruimte is en de warmte moeilijk weg kan. Daarnaast werd er bij deze installaties gebruik gemaakt van verschillende merken connectoren die niet per se goed uitwisselbaar waren. Uw zonnepaneel-installatie bestaat uit panelen die op het dak gemonteerd worden waardoor de omvormers en de connectoren voldoende ventilatieruimte krijgen en hun warmte makkelijk kwijt kunnen. Daarnaast wordt er bij uw installatie gebruik gemaakt van microomvormers. Per 2 panelen wordt 1 micro-omvormer gebruikt waardoor de overgangsweerstand zeer laag blijft. Hierdoor ontstaat er vrijwel geen warmte in de connectoren die gebruikt worden om de panelen aan de omvormers te koppelen. Daarnaast
maakt Ecorus gebruik van 1 type connector waardoor we zeker weten dat de connectoren goed op elkaar aansluiten en de overgangs-weerstand tot een minimum wordt beperkt.

Hoe is de jaarlijkse besparing berekend?

De zonnepanelen hebben een vermogen van 315 Wp. Bij het berekenen van de mogelijke besparing is uitgegaan van een gemiddelde opbrengst van 0.96 kWh/Wp. De werkelijke opbrengst is onder andere afhankelijk van het aantal zonuren in dat jaar, de oriëntatie van de woning en de hellingshoek van uw dak. Daarnaast ligt het aantal zonuren in de buurt van de kust vaak ook wat hoger dan in het binnenland. Ook treedt er jaarlijks een verlies van ongeveer 0,5% per jaar op door veroudering van de zonnepanelen. Wilt u concreet weten wat u gaat besparen? Neem dan contact op met Ecorus voor een precieze berekening.

Waar vind ik de installatiehandleiding?

Na installatie neemt de installateur alles rustig met u persoonlijk door. Ook laat de installateur een handleiding voor u achter.

‌Heeft u de installatiehandleiding niet meer? Geen probleem, u kunt hem altijd digitaal inzien via deze link:

Klik hier om de installatiehandleiding te downloaden 
IK doe mee

Wij adviseren u graag over de zon

Kiezen voor duurzame energie, is kiezen voor een groene omgeving. Nu én in de toekomst. Door het plaatsen van zonnepanelen bespaart u niet alleen op uw energiekosten, maar spaart u ook het milieu. Wilt u meer informatie over het project ‘Zonnig Stek’, bent u benieuwd naar uw eigen bijdrage of hoe uw jaarlijkse besparing berekend wordt? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.
Contact met een adviseur

"Installatie binnen een halve dag"

Ik wil advies

Het formulier is verzonden.
Een adviseur neemt contact met u op.
bel mij terug

Over Ecorus

Ecorus houdt van de zon én van onze planeet. Daar moeten we zuiniger mee omgaan. Dat kan alleen als we duurzame keuzes maken. Kiezen voor zonne-energie is schoon, duurzaam, efficiënt en toekomstgericht. Als we allemaal kiezen voor de kracht van de zon, dan zijn fossiele brandstoffen in de toekomst geschiedenis.
Lees meer over Ecorus